Arkiv

Samrådsmöte Distorp

20 oktober, 2024

Åkermarken i världen krymper men den kommer att behövas i framtiden. Klimatgruppen i Naturskyddsföreningen driver därför frågan att kommunen inte ska bygga industrier och logistikcentrum på ett jordbruksområde i Distorp, nära Gärstad, Ekängen och Tallboda.

Onsdag 23 okt kl 18.30 hålls ett samrådsmöte i Equmeniakyrkan med Linköpings kommun.

Kom gärna till mötet för att höra mer om planerna. Det går också bra att skicka in skriftliga synpunkter fram till den 6 nov.

Klimatgruppens debattartikel inskickad till Corren: Samhällsintresse att bevara åkermark

Information om verksamhetsområdet Distorp-Gärstad

 

Uppstart av Klädcirkeln

Klädcirkeln ska göra det lätt och hållbart att byta ut garderoben. Vi vill bryta konsumtionsmönster på riktigt. Klädbytardagar har varit populära länge, nu är det dags för nästa steg!

Vår vision är en hållbar klädkonsumtion i form av en cirkulär delningsekonomi, där vi är användare av klädesplagg i stället för konsumenter som köper och slänger. Inget mera slit-och-släng när plaggen bara byter användare från tid till tid.

Hur går det till? En gång i månaden anordnar vi ett klädbytarevent, där man kan byta till sig nya kläder. Du lämnar helt enkelt in upp till tio hela, rena (tvättade!) och fina kläder du kan tänka dig ge bort och istället kan du ta med dig lika många plagg som du lämnat in. Det som är så bra med det är att du också kan lämna in kläderna igen efter en månad för att byta dem mot andra, till exempel om du har märkt att de inte passade så bra till resten av garderoben.

På så sätt kan du byta ut din garderob en gång i månaden – hållbart och helt gratis!

Och hittar du en gång inget eller inte så mycket som du har lämnat in kan du behålla dina resterande biljetter till nästa gång…  

Smidigt va?

Höstens datum för Klädcirkeln: 14/9, 5/10, 16/11

Biologiska mångfaldens dag

Den 22 maj uppmärksammar Naturskyddsföreningen Biologiska mångfaldens dag på flera sätt.

Universitetsmässa kl 11-14.15

Naturskyddsföreningen Linköping och flera andra lokala miljöföreningar, studentföreningar och nyckelpersoner deltar på en mässa på Campus Valla. Kom gärna förbi och prata om biologisk mångfald och dess värde för våra ekosystem och samhällen. Mer information hittar du här.

Guidning i Trädgårdsföreningen och Magistratshagen

Följ med på en guidning om värdet av biologisk mångfald i staden. Björn Ström guidar i Trädgårdsföreningen och Magistratshagen. Mer information finns i kalendern.

 

Ansök om test för PFAS i dricksvattnet

Du som är medlem i Naturskyddsföreningen kan nu ansöka om att testa dricksvatten ur kranen för PFAS. Testperioden kommer att vara den 1-20 juni.

Mer information hittar du på Naturskyddsföreningens hemsida.

 

Nu startar vi en film- och poddgrupp!

Hur kommer framtiden att se ut när vi lyckats ställa om? Det ska vi utforska och diskutera i vår nystartade film- och poddgrupp, där vi tillsammans tittar på filmer, dokumentärer eller lyssnar på podcast med tema hållbarhet eller miljö, och sen diskuterar vi det vi hört/sett. Hur mysigt är inte det?

Den 24/4 bjuder vi in till en första filmkväll i Naturcentrum, där vi tittar på ”Quickfix för klimatet?” från Vetenskapens värld. Filmen undersöker om och hur vi kan minska mängden koldioxid i atmosfären. Forskare försöker med olika tekniker härma naturens sätt att binda koldioxid. Men vad är realistiskt och kommer det att räcka? Var med och utforska och diskutera dessa alternativ med oss!

Vi ses kl. 18:00 i Naturcentrum och tittar på avsnittet tillsammans (vilket tar ungefär 1 timme). Har man redan sett avsnittet kan man också komma kl.19:15 för efterföljande diskussion. Vi bjuder på popcorn!

Ser vi att det finns intresse för dessa kvällar så repeterar vi konceptet 1-2 gånger per månad. Vill du, kan du komma till alla tillfällen, eller bara de som du är mest intresserad av. Har du ett förslag på filmer eller podcast med tema hållbarhet, som du vill se och diskutera tillsammans med andra? Tipsa oss, så kan vi göra omröstningar inför framtida film/podcastkvällar!

Anmälan: Mejla gärna eva.maria.vollmer@gmail.com eller klicka ”Kommer” i facebookeventet, men det går också att bara komma förbi!

 

Natursnokarna i Linköping

Äventyr väntar i skogen! Är du och ditt/dina barn redo att utforska naturen på ett lekfullt och respektfullt sätt och skapa minnen som varar livet ut? Håll då utkik efter Natursnokarna! I denna grupp får du och ditt/dina barn i 1-10 års åldern chansen att:

  • Upptäcka spännande växter och djur
  • Utveckla sin kreativitet genom olika aktiviteter och skapande
  • Röra på sig ute i naturen

Vill ni få en unik och meningsfull upplevelse som stimulerar både er fantasi och respekt för naturen? Anmäl intresse redan nu och håll utkik på vår facebook sida, så att du inte missar detta! Anmäl ditt intresse till Sara Löwgren som är ledare för Natursnokarna: sara.lowgren@gmail.com

Har du barn som är äldre än 10 år, men som gärna vill lära sig mer om och vara ute i naturen? Ett hett tips är då att kolla upp Naturskyddsföreningens ungdomsorganisation Fältbiologerna!

 

Linköpings kommuns vattentjänstplan

Varje kommun ska ha en aktuell vattentjänstplan. Vattentjänstplanen ska innehålla kommunens långsiktiga planering av hur behovet av allmänna vattentjänster ska tillgodoses. Planen ska också innehålla en bedömning av vilka åtgärder som behöver vidtas för att de allmänna va-anläggningarna ska fungera vid en ökad belastning på grund av skyfall.

Linköpings kommun tog under våren 2023 fram ett förslag på vattentjänstplan som skickades ut på samråd (15/6-31/7 2023). Naturskyddsföreningen lämnade in ett yttrande där man tryckte på de hot som finns mot vattenförsörjningen.

Naturskyddsföreningens synpunkter på Linköpings kommuns Vattentjänstplan

Alla yttranden som kom in sammanställdes och ställdes ut för granskning (23/11-22/12 2023).

Bilaga 3 – Samrådsredogörelse – UTSTÄLLNINGSHANDLING 23 nov-22 dec

Naturskyddsföreningen skickade in ytterligare ett yttrande och betonade återigen att det är viktigt att identifiera de hot som finns mot vårt dricksvatten och att kommunen ska konkretisera hur man ska gå tillväga för att dessa hot inte kan drabba vårt dricksvatten.

Synpunkter på Utställningshandling om Vattentjänstplan

Inget av de hot som Naturskyddsföreningen lyfter fram finns med i granskningsutlåtandet som kommunfullmäktige ska ta ställning till den 26 mars 2024.

Bilaga-3-granskningsutlatande-for-vattentjanstplan

Naturskyddsföreningens yttranden föranledde inte att kommunen gjorde några ändringar i vattentjänstplanen.

 

Earth hour 23 mars

Earth Hour startade år 2007 i Sydney på initiativ av WWF i Australien som ett sätt att uppmärksamma landets beslutsfattare kring klimatfrågan.

WWFs Earth Hour har nu blivit världens största klimatmanifestation och arrangeras nu för artonde året. Earth Hour 2024 infaller den 23 mars kl 20.30-21.30.

Genom att släcka belysningen under en timme vill man skicka en stark signal till världens beslutsfattare att agera och ta klimathotet och hotet mot den biologiska mångfalden på allvar, dels att öka medvetenheten om klimatförändringarna och att göra förändringar på lång sikt för att anamma en mer hållbar livsstil.

Linköpings kommun arrangerar ett evenemang i Domkyrkan där  Naturskyddsföreningen tillsammans med flera andra aktörer kommer vara på plats. Kom gärna förbi för att prata med oss om vår förening, våra aktiviteter, samt naturen och planeten såklart! Det kommer även bjudas på eldshow, musikframträdande och miniföreläsningar med klimattema!

 

Rösta på klimatgruppens Linköpingsförslag

Klimatgruppen har skrivit ett Linköpingsförslag om åkermarken i Distorp och det ligger nu ute för omröstning fram till den 5 april. Linköpingsförslag som har fått 100 röster eller fler överlämnas till ansvarig förvaltning eller nämnd för handläggning och ställningstagande.

Klimatgruppens förslag: 
Skydda åkermarken – Bygg inte på Distorp

Att fortsätta att bygga på värdefull åkermark är inte särskilt förnuftigt. Vi behöver ha tillgång till den för framtida matproduktion. Det är något de flesta politiska partier i Linköping skriver under på. Icke desto mindre är det något som Linköpings kommun fortsätter med.

Världen står inför en klimatkris, men även inför förluster av biologisk mångfald och växande utmaningar för att trygga livsmedelsförsörjningen. Att i detta läge fortsätta att planera som om ingenting behöver förändras och att fortsätta sätta bevarandet av åkermark på undantag är inte försvarbart. Om detta finns det internationella klimatavtal som även Linköpings kommun behöver ta på allvar och följa.

Det gigantiska, 250 hektar, s.k. logistikcentrum som planeras att byggas i det område som benämns som Distorp är därför något som behöver omprövas. Den äldre detaljplanen behöver ändras eftersom den inte längre svarar mot nutidens krav. Distorp är värdefull åkermark som vi helt enkelt inte får förstöra för framtiden. Ett ingrepp där med t ex bortforsling av den bördiga leran och utfyllnad av krossat berg i den sanka marken innebär just det, att vi förstör åkermarken.

Mot bakgrund av detta föreslår vi att planerna för Distorp ändras och att alternativa lösningar prioriteras för logistikcentrum och industrier.

Länk till förslaget: Skydda åkermarken – Bygg inte på Distorp

 

Medlemskväll och planering

Den 17 januari bjöd vi in alla medlemmar till en medlemskväll där vi bjöd på soppa och berättade om Naturskyddsföreningens arbete. Kretsens arbetsgrupper presenterade sig och det blev många intressanta samtal om vad vi ska lägga fokus på under det här året och hur man kan engagera sig på olika sätt.

Den 13 februari bjuder vi in till en planeringskväll i Fontänen, vi bjuder på fika och planerar för sommarens och höstens program. Alla är välkomna att delta och komma med idéer och förslag på aktiviteter. För mer information se kalendern.

 

Föreläsningar om skogen

26 oktober 2023

Skog och klimat

I Sverige eftersträvas bioekonomi. Men till vilket pris? Skogen är en förnyelsebar resurs, men vad händer när skogen avverkas? Vad blir konsekvenserna för klimatet och den biologiska mångfalden? Avverkningar av världens regnskogar bidrar till stora växthusgasutsläpp. Men vad händer när man avverkar våra nordliga boreala skogar? Gör de kanske större klimatnytta om de får stå orörda?

Föreläsare: Amanda Tas, miljövetare och ideell naturvårdare.

När: Torsdag den 26 oktober kl 13.00-14.00

Var: Studiefrämjandet, Kungsgatan 53, Norrköping eller digitalt

För vem: Alla intresserade. För att delta på plats eller lyssna på föreläsningen digitalt behövs medlemskap i Östergötlands Miljönätverk. Som medlem i Naturskyddsföreningen är du automatiskt medlem i Östergötlands Miljönätverk. För anmälan och frågor, mejla info@miljonatverket.se

Skogens ekologi

Vill du lära dig mer om skogens ekologi? Följ med ut i skogen genom denna föreläsning och lär dig mer om olika naturtyper, naturvårdsarter och skogsbrukets påverkan på den biologiska mångfalden.

Föreläsare: Amanda Tas, miljövetare och ideell naturvårdare.

När: Torsdag den 26 oktober kl 18.00-19.30

Var: Linköpings stadsbibliotek, Östgötagatan 5

 

Skogsdagarna 16-24 september

I samband med Naturskyddsföreningens nationella Skogsdagar den 16-24 september i höst arrangerar Naturskyddsföreningen Östergötland tre arrangemang, som alla är välkomna till. Vi välkomnar till spännande exkursioner och samtal om och i skogen!

Söndag 17 september

Skogsexkursion till Bankeböte gård i Valdemarsvik för en exkursion i familjen Sandbergs skog med tema hyggesfria metoder/naturnära skogsbruk samt återvätning i praktiken, där även skogskonsulenter från Skogsstyrelsen, distrikt Östergötland, närvarar.

Program och mer information: Skogsexkursion Bankeböte Valdemarsvik
Karta: Bankeböte

Torsdag 21 september

Skogsexkursion söder om Rosenkällasjön med Martin Jentzen.

Program och mer information: Skogsexkursion Martin Jentzen
Karta: Karta Rosenkälla

Föreläsning av Martin Jentzen: Hyggesfritt och naturnära skogsbruk: vad händer i skogen?

Tid och plats: kl 18.00 – 19.30 i Linköpings stadsbibliotek
Ingen föranmälan krävs
Mer information: Föreläsning Martin Jentzen

 

Kretshelg 30 september – 1 oktober

Länsförbundet bjuder in till en gemensam helg på Clarion Hotell Slottsparken i Linköping. Kunniga och inspirerande föredragshållare kommer och pratar om aktuella ämnen.

Program

Sista anmälningsdag: 30 augusti 2023

Kontaktperson för anmälan och eventuella frågor: Alexander Lindman, carlalexander.lindman@gmail.com

 

Smarta kartan Linköping är nu lanserad!

26 maj 2023

Smarta kartan gör det lätt att hyra, byta, låna, dela, ge och få, hitta reparatörer och handla second hand och delta i återbruk – alla smarta alternativ till att köpa nytt helt enkelt!

Du kan se alla verksamheter som finns inlagda i Smarta kartan på följande sida:

Smarta kartan Linköping

Följ gärna Smarta kartan Linköping på facebook: Smarta Kartan Linköping.

Tore Haglund, Klimatgruppen
Jonathan Mattebo Persson, Kollaborativ Ekonomi Sverige
Sandra Viktor, Linköpings kommun

 

SPIRA – en grön kulturvecka 21-27/5

SPIRA – en grön kulturvecka 21-27/5 är ett samarrangemang mellan Naturcentrum, Naturskyddsföreningen Linköping och flera andra föreningar i Linköping där vi kommer att lyfta Biologiska mångfaldens dag extra mycket på olika sätt.

Det kommer bl a erbjudas temadagar på Naturcentrum och veckan avslutas med en föreningsdag i Trädgårdsföreningen den 27 maj.

Den 22 maj på Biologiska mångfaldens dag kommer det vara en stor mässa på ”Blå havet” på Campus Valla mellan kl 11-14 där såväl universitets egna föreningar och Linköpings föreningar kommer att vara representerade.

Här hittar du veckans program.

 

Klimatgruppens yttrande till Linköpings kommuns klimatfärdplan

21 maj 2023

Linköpings kommun har utarbetat en klimatfärdplan 2024-2030 som nu är på remiss, dock endast inom kommunen själv. Klimatgruppen har valt att skicka in ett yttrande ändå vilket du kan läsa här:

Remissvar 230521

 

Välkomna på årsmöte

Tisdag 14 mars kl 18 i Naturcentrum

Vi börjar kvällen med årsmöte.

Du som är medlem har motionsrätt och motioner skickas till Göran Toss, goran.toss@gmail.com.

Årsmöteshandlingar:
Verksamhetsberättelse 2022
Förslag till verksamhetsplan 2023

Efter årsmötet får vi lyssna på ett föredrag av Ulf Hjulström om tjäderns behov av rätt skogstyp och örnens behov av gammeltall för sitt bo. Ulf Hjulström har arbetat inom skogsnäringen men vigt flera decennier åt att bevaka havsörnens återkomst och tjäderns allt svårare situation.

Vi bjuder på fika. Meddela gärna Göran Toss, goran.toss@gmail.com, om du kommer så att vi kan planera fikat bättre.

 

Uppstart: Bokcirkel

2 februari 2023

Vi genomför en spännande bokcirkel utifrån Magnus Lintons bok Klimat och moral som är en antologi där
Magnus Linton och åtta forskare skriver om krisens moraliska dilemman, historiska möjligheter, psykologiska barriärer,
ofrånkomliga ansvar och kognitiva felslut. Boken köper du in själv.

Tid: Torsdag 2 februari, 16 februari, 2 mars och 16 mars kl 18.00–20.00

Plats: Föreningshuset Fontänen

Föranmälan: Senast 1 februari till Pär Thorell, 013-12 35 78, parthorell7@gmail.com

 

Samtal om FN:s klimat- och miljökonferenser COP27 och COP15

24 januari 2023

Undrar du också hur det går till på FN:s konferenser om miljö och klimat? Och vad var det egentligen som beslutades?

Marie Francisco, doktorand på Linköpings universitet, deltog i FN:s klimatkonferens i Egypten (COP27) och
Oliwer Schultz, biolog, deltog i FN:s konferens om biologisk mångfald i Kanada (COP15).
De berättar om och jämför sina erfarenheter från de två konferenserna förra året.

Tid och plats: 24 januari kl 18 i Naturcentrum i Trädgårdsföreningen

Kontakt: Annika Elmqvist, 073-834 23 83, annika_elmqvist@hotmail.com

 

Östergötlands skogar

7 februari 2023

Nytt år för skogen och skogsgruppen! Är du intresserad av skog och skogsfrågor och vill engagera dig eller bara delta, lyssna och vandra? Skogsgruppen presenterar sig och berättar om sitt arbete de senaste åren och hur de har arbetat med att inventera skog.
Carl Alexander Lindman som är jurist berättar om utvecklingen i skogspolitiken.

Tid och plats: 7 februari kl 18 i Naturcentrum i Trädgårdsföreningen

Kontakt: Göran Toss, 076-830 60 64, goran.toss@gmail.com

Den 21 november besökte Anders Tivell Naturcentrum och föreläste om naturnära skogsbruk. Anders Tivell är jägmästare och äger skog i Tiveden. Om du missade föreläsningen kan du se hela föreläsningen i efterhand på nedanstående länk.

Föreläsning