Gästblogg: Sommerfest i Vauban

Förra lördagen (5 juli) åkte vi till Vaubans Sommarfest. Vauban är ett av studentområdena i Freiburg, döpt efter stadsdelen som studentområdet ligger i. Vauban är lite speciellt. Det kallas ofta för hippiekvarteren och det är inte helt utan anledning. Det bor väldigt många ”hippies” där. 

Stadsdelen är relativt ny (den började byggas i mitten på 90-talet) och det som gör Vauban så speciellt är att hela stadsdelen är byggd med fokus på hållbarhet. Till exempel har bilåkandet bortprioriterats och det finns inga parkeringar i direkt anslutning till husen. Husen har väldigt låg energiförbrukning. Inget hus drar mer än 65 kWh/m2. Ca 300 hus är så kallade ”Passivhäuser” och drar max 15/kWh/m2. Men det blir bättre än så. Det finns ett fåtal ”Plusenergiehäuser” som producerar mer energi än vad det gör av med! Taken i Vauban är fulla av solpaneler och det finns gott om gröna ytor (även på taken). Det finns egentligen hur mycket som helst att säga om Vauban och miljö men summan av kardemumman är att det är en väldigt moderna stadsdel byggd utifrån ett miljömedvetet och hållbart sätt full av medvetna och miljöintresserade invånare. Det är nästan tur att Vauban ligger lite för långt bort och avsides. Hade det legat bättre till hade jag varit väldigt ledsen över att jag inte fick mitt studentrum där (det är dessutom billigare att bo i studentrummen där än där jag bor nu!)

Så vi åkte alltså på Sommerfest i Vauban. Av någon anledning hade jag lyckats förtränga vad Vauban är för område och väntade mig en ”vanlig” studentfest. Men alltså jisses vad överraskad jag blev! Det kändes som att ha kommit till en annan del av världen.  Man kan lugnt påstå att ”Vauban-andan” genomsyrade hela festen. Jag blev helt tagen. Ett enkelt exempel: I vanliga fall på studentfesterna är det i huvudsak korv som säljs. Här fanns inte en enda korv att köpa, det var BARA vegetarisk och vegansk mat. På scenen spelade live-band någon blandning av folkmusik och techno (det var dragspel och cellos och saxofoner och en himla massa mer i en salig blandning) och alla var bara glada! Det var en sån härlig känsla på hela festområdet. Och ja, ”hippie”-representationen var väldigt mycket högre än någon annanstans i Freiburg. Jag måste definitivt försöka ta mig till Vauban igen någon dag och ta mig en närmare titt på stadsdelen. 🙂

DSC_0344

Ett av matstånden på festen. Alla pengar för maten som köptes gick till hjälp i Syrien. 

DSC_0345 DSC_0349

Solnedgång och solpaneler

DSC_000001 2

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.