Gästblogg: Glad midsommar från Freiburg!

Tiden går så himla fort just nu! Nyss var det maj och nu är snart juni slut. Det känns så sorligt att det som i början kändes som fyra långa månader snart är över. Och alldeles för fort dessutom. De senaste veckorna har varit väldigt intensiva och jag är helt slut, både i huvud och i kropp. Därför blir det här kanske ett något splittrat inlägg.

I Mensan hintas det om fördelarna med att välja det vegetariska alternativet. I måndags fick alla som åt vegetariskt glass till efterrätt. Jag väljer i alla fall att se det som en hint om vilken mat som är bäst att välja!

Andra veckan i juni hade vi pingstlov och då åkte vi iväg på en liten mini-tågluff till Prag, Bratislava och München. Vi hade riktigt härliga dagar, trots att vi lyckades pricka in värmebölja med 43(!) grader i solen. Att i denna värme dessutom springa som dårar efter att ha insett att vi är på fel tågstation och egentligen borde vara på andra sidan var ingen angenäm upplevelse. I alla fall inte just då. Jag har nog aldrig svettats så mycket i mitt liv, är förvånad över att det är möjligt!

Direkt när jag kom hem från resan fick jag besök från Sverige igen. Det fina vädret fortsatte att hålla i sig, dock lite mer behaglig temperatur. Vi njöt av bland annat ekologisk öl på Feierlings Biergarten (Feierling är ett av bryggerierna i staden) och Flammenkuchen (ungefär som pizza fast med en tunnbrödsliknande botten och med crème fraîche istället för tomatsås) och Schwarzwaldtårta i Schauinslands restaurang uppe på 1200 meters höjd (som vi vandrade upp till) med fantastisk utsikt över Freiburg.

DSC_0157

Flammenkuchen und Ganter Bier

 

DSC_0161 DSC_0183

Disig utsikt över Freiburg (linbanan på bilden åkte vi med ner sen)

Igår (skriver det här den 21 juni) var det midsommar! Herregud vad vi har pratat om det här midsommarfirandet. Till och med redan innan vi åkte ner hit! Vi var åtta svenskar som firade tillsammans. Vi band kransar och åt en enorm sillunch (det går att köpa sill i vanliga mataffärer här. Det gör en sill-älskare som mig mer än lycklig). På eftermiddagen åkte vi iväg till Vogelsanghütte, en liten glänta i skogen en liten bit utanför centrala Freiburg. Där arrangerade universitets fakultet för skandinaviska språk ett traditionsenligt midsommarfirande. Tillsammans med andra skandinaver och en hel del tyskar hade vi en mysig eftermiddag med körsång, mer kransbindning och massa dans kring midsommarstången. När det började bli kallt vid niotiden åkte vi tillbaka hemåt och fortsatte firandet med kladdkaka och massa massa jordgubbar!

Några bilder på mig och mina midsommarfina Linköpings-svenskar:

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Apropå jordgubbar. Jag har de senaste dagarna läst om att det är problem att få tag i ekologiska jordgubbar i Sverige. Det gör mig så ledsen (men det gläder mig att många svenskar efterfrågar ekologiskt!). Särskilt eftersom det här i Freiburg inte är några som helst problem att få tag i ekologiska bär. Den tyska jordgubbssäsongen har varit igång länge och jag behöver inte gå till Biomarkt för att köpa giftfria gubbar. Som jag tidigare nämnt är det ekologiska utbudet väldigt stort, även i den allra minsta närbutiken.

Jag kan verkligen bli så fruktansvärt irriterad på att vinstintresse får gå före både hälsa och hållbarhetstänk. I alla fall upplever jag det så. Jag tror att allt handlar om utbud och efterfrågan. Freiburg kryllar av medvetna konsumenter som sätter press på producenter och återförsäljare. När efterfrågan är hög så måste utbudet öka, även om det inte sker över en natt. Kanske inte ens över två nätter. Men tids nog! Sen är det såklart många andra faktorer som spelar in också, men en sak som jag i alla fall är säker på är att utan aktiv efterfrågan på ekoprodukter så kommer ingenting att hända. Så när jag kommer tillbaka till Sverige tänker jag börja efterfråga ekologiska produkter i butikerna. Och bojkotta det som inte går att få tag i ekologiskt.  Jag har fått smak på det tyska (Freiburgska) utbudet och det kommer jag verkligen att sakna hemma i Sverige. Så jag hoppas att fler tänker som jag och vill vara med och påverka!

Annars börjar det dra ihop sig till den första tentan. Så nu är det plugg som gäller! I alla fall fram till onsdag när mina föräldrar kommer hit på besök. 🙂

Bis nächste Mal!

Karin

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.