Gästblogg: World Environment Day

Idag (5 juni) är en viktig dag: World Environment Day!

(När det här kommer upp på bloggen har den 5 juni redan varit, men det gör inte så mycket för jag tycker att miljön förtjänar uppmärksamhet varje dag!) World Environment Day instiftades av FN 1972 och organiseras varje år den 5 juni av UNEP (United Nations Environment Programme) Syftet med World Environment Day är att uppmärksamma och skapa medvetenhet om vad vi som individer kan göra för att bidra till en bättre miljö och omvärld. Det krävs inte så stor insats för att bidra till en positiv effekt i rätt riktning.

 

Här följer några av mina tips på enkla saker som man kan tänka på i vardagen:

  • Ta med en tygkasse när du handlar istället för att varje gång ta plastkassar i affären (bra för både plånbok och miljö).
  • Ha inte lamporna tända mer än vad som behövs. Släck när du lämnar rummet. Stäng av standby-lägen. Dra ur laddaren till dator/mobil/kamera när det laddat klart.
  • Välj ekologiska och miljömärkta produkter i affären.
  • Torka händerna med varmluftsgrejen på inne på toan istället för att ta entvåtrefyrafem pappersservetter.
  • Laga mat medvetet! Vegetarisk mat har mindre miljöpåverka än köttbaserad kost. Byt ut någon/några köttmåltider i veckan till vegetariskt. Medveten matlagning handlar också om att minska matsvinnet. Planera måltiderna efter vad som finns i skafferi/frys och kyl och försök att ha som mål slänga så lite mat som möjligt. (Förra helgen var det en gymnastik-festival här i Freiburg. På måndagen, efter festivlaen, fick jag ett mail från Studentenwerk om att det stod en låda med överblivna bananer från tävlingen i entrén till ett av husen i mitt bostadsområde. Bara att gå och ta för den som ville ha. Superbra sätt att minska svinnet på! Fattiga studenter älskar allt som är gratis :))
  • Gör som Freiburgarna: ta cykeln!
  • Vädra kläder istället för att tvätta. Och sänk temperaturen. T.ex. mår jeans bäst av att INTE tvättas i maskin. I mitt bostadsområde här i Freiburg kostar varje tvätt 2 Euro (plus tvättmedlet som man måste köpa själv) och varje torktumling kostar 1,80 Euro. Det här har lett till att jag tvättar mer medvetet och mer sällan än vad jag vanligtvis gör hemma i Sverige. De flesta kläderna vädrar jag bara, eller sköljer upp lite snabbt i handfatet. När jag väl tvättar i maskin ser jag till att ha tvätt så att jag fyller en hel maskin. Och jag tvättar aldrig över 30 grader. 30 grader räcker långt.
  • Drick kaffe i medhavd termos istället för att köpa en engångsmugg. Flera caféer (Baljan på LIU i Linköping, Café Europa på Campus i Freibrg och Starbucks i Freiburg t.ex.) tar mindre betalt för kaffet om man använder medhavd termos än om man tar en engångsmugg. Toll! Det här tycker jag är en supersmart lösning. Jag tror att för att kunna få fler att agera miljösmart gäller det att skapa incitament till att göra just såna här små val. Det ska LÖNA sig att agera miljösmart. Då kommer fler att göra det, i allt större utsträckning!

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.