Gästblogg: Veggietag

Torsdagen den 8 maj 2014 – vilken fantastisk dag! Det var nämligen Veggietag i Freiburg! Och nej, jag överdriver inte. Ibland krävs det inte mer än en helt vegetarisk dag för att jag ska jubla av lycka. Jag kallar mig inte vegetarian men jag undviker helst att äta kött. Både för miljöns och för min egen hälsas skull. Jag känner inte att jag behöver kött i mitt liv helt enkelt. Men med det sagt så äter jag gärna kött någon gång ibland om jag blir bjuden på gott tillagat kött. Valet att äta/att inte äta kött är, enligt mig, inte svart eller vitt. Men jag tycker att det är oerhört viktigt att man är medveten om sina matval och vad dessa val har för effekt på både den egna hälsan, omvärlden och producenterna. Jag vill i alla fall att den mat jag väljer att stoppa i mig ska vara schysst producerad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veggietag betyder kort och gott: en helt vegetarisk dag. Den som vill läsa mer om hur och varför kan klicka in på www.mahl-vegetarisch.de. På Veggietag var ALL mat i Mensan vegetarisk. Och i matkön stod folk och delade ut flyers med information om varför det är viktigt att äta vegetariskt. I bara farten tog jag två stycken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mensan är vår studentmatsal och det är där vi äter de flesta luncherna på vardagarna. Maten där kostar bara 2,50 Euro och man får verkligen valuta för pengarna! En portion räcker nästan för två. Det finns alltid 6 olika rätter att välja på. Det finns t.ex. alltid ett vegetariskt/veganskt alternativ (som oftast är mycket roligare och mer varierade än kötträtterna vilka mest är korv och pasta eller liknande) och en buffé med ”Bio-Linie”. Liksom på alla andra restauranger är det i Mensans matsedel angivet vilka tillsatser som finns i rätterna och om exempelvis fisken är miljömärkt eller inte (Jag har nu fått reda på att det enligt tyska bestämmelser MÅSTE stå angivet vilka tillsatser som ingår i rätterna. Jag tycker det här är så bra så att jag inte vet hur jag ska uttrycka mig! Jag vill vara säker på att kunna äta bra och okonstlad mat! Det borde vara en självklarhet.).

I torsdags var det alltså inte som i vanliga fall en eller två vegetariska rätter utan alla rätter var helt vegetariska. Vi valde att äta en bönburgare med potatisrösti till. Himmel vad god den var! Jag tryckte i mig hela den gigantiska portionen och blev nästan lite för mätt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Efter Veggie-lunchen gav jag mig ut på jakt efter en jacka. Antal jackor med mig hem: 0. Antal par löparskor med mig hem: 2. Ett par gula och ett par blå. Det gäller att visa vilken nationalitet man har! 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Idag fick jag också reda på att man som student får 6% rabatt när man handlar mat på Denn’s Biomarkt. Så nu finns det verkligen inga skäl för mig att INTE handla där. Denn’s är dessutom den enda affären jag har lyckats hitta där de säljer bönor på burk UTAN tillsatt socker. Vad är det med tyskar? Äter de inte bönor?

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.