Gästblogg: Freiburg Green City

Nu har jag varit i Freiburg i drygt en vecka och jag börjar känna mig mer och mer hemma här. Alla (nästan) administrativa grejer är äntligen fixade och vi har haft välkomstdagar, både i vårt bostadsområde och på universitetet. Det bästa med välkomstdagarna på universitetet: gratis Bretzels!! En Bretzel är som en stor mjuk salt pinne, oftast formad som en kringla. Hur goda som helst!

Tyvärr känns tyskan fortfarande ganska knagglig… Dialekten här nere kan vara rätt svårt att förstå, särskilt när det går fort. Men jag försöker att hålla mig borta från engelskan även om det ibland tar ett tag för de tyska orden att hitta rätt i munnen. Och ibland hittar orden inte rätt alls. T.ex. idag när vi åt lunch på Salädchen, ett ställe där man komponerar sin egen sallad. Mitt väldigt begränsades sallads-ingrediens-ordförråd resulterade i en sallad innehållandes de ingredienser jag snabbast hittade namnet på: majs, paprika, jordnötter och nachos. Men tillsammans med salladsblad och honung- och senapsdressing blev det faktiskt riktigt gott.

Nu är det påskledigt här tills onsdag nästa vecka och jag tänkte att jag skulle passa på att presentera mitt nya hem lite kort. Freiburg är ungefär lika stort som Malmö och ligger i sydvästra hörnet av Tyskland, i Bundesland Baden-Württemberg. Freiburg är ”Green City” vilket kort sagt innebär att miljöfrågan är väldigt central. Exempelvis är energiutvinningen baserad på sol-, vind- och vattenkraft. Freiburg är en av Tysklands soligaste städer så det finns solpaneler på i princip alla tänkbara ställen (t.ex. på tågstationen). Kollektivtrafiken i och kring staden är väl utbyggd och det går cykelbanor precis överallt. Dessutom är det lätt att både handla och äta miljövänligt. Jag har ju redan nämnt Denn’s Biomarkt och nu har jag till min stora lycka upptäckt ytterligare en helekologisk butik: Alnatura (http://www.alnatura.de/). Vid in- och utgångarna till flera butiker har jag sett returstationer där man kan återvinna nästan allt. Tanken med ”Green City” är att erbjuda förutsättningar för en miljövänlig och hållbar livsstil. Miljö- och hållbarhetstänket ska genomsyra allt. Om det är lätt att leva miljövänligt så vill också de flesta leva så. Det är ett helhetskoncept som jag gillar. Och jag är uppenbarligen inte ensam om att gilla det eftersom allt fler ”eko-turister” reser till Freiburg för att ta lärdom av miljöarbetet här.

När jag bestämde mig för att åka till Freiburg på utbytestermin hade jag ingen aning om allt det här. Jag valde Freiburg främst för att jag ville upptäcka Sydtyskland och för att jag hört mycket bra om universitetet. Det var först senare som jag fick reda på att Freiburg är en riktig miljöstad, vilket är en himla bonus som känns helrätt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Solpaneler i Seepark, precis intill mitt bostadsområde.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Utsikt från balkongen i min korridor. Om man tittar väldigt väldigt noga (möjligtvis krävs ett förstoringsglas) ser man två av många vindkraftverk som finns lite här och var på bergen runt omkring.

 

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.